Apelsin- och Kesellakaka

Serverar: 1 portioner

Detta är ett slags ostkaka med litet lätt syrlighet av Kesella och sötma från apelsin, suckat och cocktailbär. Den passar bäst som dessert.

Ingredienser

  • 4 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 1½ dl florsocker
  • Rivet skal av ½ citron
  • 100 g smör eller margarin
  • 2 äggulor
  • 3½ dl Kesella Gourmet
  • Rivet skal av 1 apelsin
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 50 g hackad sötmandel
  • 50 g syltat hackat apelsinskal
  • 1 påse blandade cocktailbär
  • ½ tsk vaniljsocker
  • 2 tsk maizena
  • 3 ägg
  • 1 dl socker
  • Till garnering
  • Ev florsocker
  • Instruktioner

    1. Blanda vetemjöl, salt, florsocker och rivet citronskal i en bunke. Finfördela smöret i blandningen och lägg i äggulorna. Nyp ihop till en deg. Ta 2/3 av degen och tryck ut den i en rund kakform med löstagbar botten, ca 20 cm i diameter, i ett jämnt lager i botten och på kanterna. Forma resten av degen till långa, halvcentimetertjocka rullar och lägg dem på en tallrik. Ställ alltihop i kylen ca 30 minuter.
    2. Sätt ugnen på 200°. Blanda Kesella, rivet apelsinskal, apelsinsaft, finhackad sötmandel, syltat hackat apelsinskal, finhackade cocktailbär, vaniljsocker och maizena i en skål. Vispa äggen i en annan skål tillsammans med socker tills det blir pösigt. Blanda ned detta och häll alltsammans i den degklädda formen. Lägg degsträngarna ovanpå i ränder eller rutmönster.
    3. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Låt kakan svalna i formen. Servera den ljummen eller kall, ev pudrad med florsocker.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben