Apelsin- och marängpaj

Serverar: 8 portioner

Tid: 1 timme 35 minuter

Detta är en len och ljuvlig paj. Den goda och milda apelsinkrämen döljs under den härligt lättgräddade marängen.

Ingredienser

  • Botten
  • 3 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • ¼ tsk bakpulver
  • ½ dl strösocker
  • 100 g rumstempererat smör i småbitar
  • Fyllning
  • 4 dl vatten
  • 1 ½ dl färskpressad apelsinsaft
  • Rivet skal av 2 apelsiner
  • 4 dl strösocker
  • 1 dl maizena
  • 4 äggulor
  • 1 msk smör
  • Maräng
  • 4 äggvitor
  • 1 ½ dl strösocker
  • Instruktioner

    Lägg mjöl, salt, bakpulver, socker och smör i en bunke eller matberedare med kniven satt. Hacka ihop till en deg för hand eller i matberedaren. Sätt ugnen på 225°C. Tryck ut degen i en smord springform, 22–24 cm i diameter. Förgrädda pajskalet ca 10 min. Sänk ugnsvärmen till 150°C. Gör fyllningen: Blanda vatten, apelsinsaft, apelsin-skal, socker och maizena i en rostfri kastrull. Koka upp ingredienserna under kraftig omrörning. Ta kastrullen från värmen och vispa ner äggulorna, en i taget. Ställ kastrullen över vattenbad och låt krämen sjuda tills den tjocknar. Vispa ner smöret. Låt sedan krämen svalna i kylen ca 30 min. Gör marängen: Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret lite i taget mot slutet av vispningen. Vispa tills smeten är glansig. Fyll pajskalet med apelsinkrämen. Bred marängen över apelsin-krämen och grädda mitt i ugnen ca 10 min eller tills marängen fått färg.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben