Apelsin- och marängpaj

Serverar: 8-10 portioner

Detta är en len och ljuvlig paj. Den goda och milda apelsinkrämen döljs under den härligt lättgräddade marängen. Det är försvinnande gott!

Ingredienser

  • Botten
  • 3 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 1/4 tsk bakpulver
  • ½ dl strösocker
  • 100 g rumstempererat smör i småbitar
  • Fyllning
  • 4 dl vatten
  • 1½ dl färskpressad apelsinsaft
  • Rivet skal av två apelsiner
  • 4 dl strösocker
  • 1 dl maizena
  • 4 äggulor
  • 1 msk smör
  • Maräng
  • 4 äggvitor
  • 1½ dl strösocker
  • Instruktioner

    1. Lätt mjöl, salt, bakpulver, socker och smör i en bunke eller matberedare med kniven isatt. Hacka ihop till en deg för hand eller i matberedaren. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Tryck ut degen i en smord springform, 22-25 cm i diameter. Förgrädda pajskalet ca 10 minuter. Sänk ugnsvärmen till 150 grader.
    3. Gör fyllningen. Blanda vatten, apelsinsaft, apelsinskal, socker och maizena i en rostfri kastrull. Koka upp ingredienserna under kraftig omrörning.
    4. Ta kastrullen från värmen och vispa ner äggulorna, en i taget. Ställ kastrullen över vattenbad och låt krämen sjuda tills den tjocknar. Vispa ner smöret. Låt sedan krämen svalna i kylen ca 30 minuter.
    5. Gör marängen. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret lite i taget mot slutet av vispningen. Vispa tills smeten är glansig.
    6. Fyll pajskalet med apelsinkrämen. Bred marängen över apelsinkrämen och grädda mitt i ugnen ca 10 minuter eller tills marängen fått färg.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben