Apelsin och saffranskaka

Serverar: 12 portioner

Tid: 40 minuter

Perfekt till vinterbuffén

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 1 påse saffran (0,5g)
  • 1 sockerbit
  • 2 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1½ dl vispgrädde
  • 1 apelsin, rivet skal och saft (ca: 1 dl)
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • Topping
  • 100 g smält, avsvalnat smör
  • 100 g philadelphiaost
  • 1½ dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 citron, rivet skal och saft (ca: 3/4 dl)
  • Garnering
  • Mörk choklad
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175º. Smält smöret till kakan och låt det svalna något. Stöt saffranet tillsammans med sockerbiten o en mortel. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt saffran, grädde, smör, apelsinskal och apelsinsaft. Blanda mjöl och bakpulver och rör i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form, ca: 24 cm i diameter.
    2. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca: 40 minuter. Låt kallna.
    3. Vispa samman alla ingredienserna till toppingen till en luftig smet. Bred smeten över kakan och strö över hyvlad choklad. Låt stå kallt till serveringen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben