Apelsin och tranbär är en svårslagen kombination.Frys gärna en rulle med deg så är det bara att ta fram, skära upp och baka av när du får väntat eller oväntat besök.
Ingredienser
225 g smör. rumsvarmt
2½ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
Några droppar mandelessens
En nypa salt
4 3/4 dl vetemjöl
1 apelsin, rivet skal
½ dl torkade tranbär
1 dl sötmandel
Instruktioner
Vispa smör, florsocker, vaniljsocker, mandelessens och salt krämigt i en bunke. Rör ner vetemjöl och rivet apelsinskal. Hacka torkade tranbär och mandel hyfsat fint. Vänd ner dem och arbeta sedan ihop allt till en smidig deg. Rulla ut degen till en lång rulle och vira in i plastfolie. Låt ligga i frysen i minst 1 timme.
När det är dags att baka sätter du ugnen på 175 grader.
Skiva degrullen i 5 mm tjocka skivor med hjälp av en tandad kniv.Lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar och grädda kakorna i 10-12 minuter. De ska bli gyllenbruna runt kanterna. Ta ut och låt svalna.