Apelsinchokladkaka med apelsinsorbet och passionsfruktsås

Serverar: 8 portioner

En apelsindoftande kladdkaka serverad med en fräsch apelsinsorbet och passionsfruktsås. Kan det bli bättre?

Ingredienser

  • Apelsinchokladkaka
  • 150 g choklad, helst med apelsinsmak
  • 2 ½ dl florsocker med chokladsmak, (Dansukker)
  • 150 g osaltat smör
  • 4 ägg
  • 1 msk florsocker
  • Apelsinsorbet
  • 1½ dl vatten
  • 3/4 dl socker
  • 5 dl färskpressad apelsinsaft eller apelsinjuice
  • Citronsaft
  • Passionsfruktsås
  • 4 passionsfrukter
  • 1 dl socker
  • 4 dl färskpressad apelsinsaft
  • Garnering
  • 2 apelsiner
  • Instruktioner

    1. Apelsinchokladkaka:
    2. Sätt ugnen på 170 grader.
    3. Separera äggula och äggvita. Låt chokladen och smöret smälta i vattenbad tillsammans med florsocker med chokladsmak. Tillsätt äggulorna och vispa blandningen tjock.Tag smeten från värmen och rör den slät medan den kallnar.
    4. Vispa äggvitorna med florsockret till en styv marängsmet. Vänd ner marängsmeten i chokladblandningen och häll smeten i en smord rund form ca 23 cm i diameter.
    5. Grädda apelsinchokladkakan i 30-40 minuter.
    6. Apelsinsorbet:
    7. Koka upp vattnet tillsammans med sockret. Koka upp apelsinsaften och låt den koka tills halva mängden återstår. Skumma saften under kokningen.
    8. Blanda sockerlagen med apelsinsaften och smaka av med citronsaft. Sila blandningen. Frys sorbeten i glassmaskin eller ställ den i frysen och rör om med jämna mellanrum.
    9. Passionsfruktsås:
    10. Koka apelsinsaften och sockret till en tjockflytande konsistens. Skrapa kärnorna ur passionsfrukterna och rör ner dem i såsen. Låt såsen kallna.
    11. Skär filéer (hinnfria klyftor) av två apelsiner och marinera dem i passionsfruktsåsen. Servera tillsammans med sorbeten och apelsinchokladkakan.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben