Aprikos- och hasselnötsbaguetter

Serverar: 4 portioner

Goda baguetter som passar till till frukosten, middagen eller osten efter maten. I receptet har vi blandat det nyttiga dinkelmjölet med specialvetemjöl för att brödet inte ska bli för kompakt. Brödet smakar fantastiskt med en skiva ädelost eller annan smakrik ost.

Ingredienser

  • 1 dl hasselnötter
  • 200 g torkade aprikoser
  • 50 g jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk strösocker
  • 1 msk salt
  • 6 dl dinkel fullkornsmjöl (320 g)
  • 4 – 5 dl vetemjöl special (240–300 g)
  • 1 dl pumpafrö eller solrosfrö
  • Till utbakning
  • ½ dl dinkel fullkornsmjöl
  • Instruktioner

    1. Rosta hasselnötterna i torr panna och gnugga bort skalen i en handuk. Blötlägg aprikoserna 15 min i ljummet vatten om de är hårda. Grovhacka nötter och väl avrunna aprikoser. Smula ner jästen i bunke. Lös ut jästen i lite av vattnet. Häll i resten avvattnet, olivolja, socker, salt, fullkornsmjöl och arbeta in vetemjöl tills degen känna smidig.
    2. Tillsätt hasselnötter, aprikoser och pumpafrö. Arbeta degen tills den släpper i kanten. Låt degen jäsa under bakduk 30 min eller till dubbel storlek. 3. Strö ut lite dinkelmjöl på bakbordet och baka ut till 3 långa, lite vridna baguetter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 30–40 min. Sätt ugnen på 250°.
    3. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Låt svalna på galler.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben