Aprikospaj

Serverar: 8 portioner

Besöker du Frankrike upptäcker du snabbt att ingen måltid är fullbordad utan en söt avslutning. Men man behöver inte vara fransman för att uppskatta en härlig fruktpaj. Fast i ärlighetens namn, inte bakas det speciellt ofta hemma i de franska köken, men så har också minsta lilla by sin egen bagare.

Ingredienser

  • Deg
  • 150 g kallt smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 3 msk strösocker
  • 1 tsk kanel
  • 2 burkar aprikoser à 400 g
  • 1,5 dl aprikosmarmelad
  • 3 msk vitt vin eller vatten
  • 0,5 dl rostade mandelspån
  • Till servering
  • Crème fraiche eller lättvispad grädde
  • Instruktioner

    1. Skär smöret i kuber. Hacka ihop smör, mjöl och socker till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg.
    2. Tryck ut degen i en låg pajform, cirka 26 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Låt stå i kylen minst 1 timme.
    3. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 minuter. Strö över socker och kanel.
    4. Låt aprikoserna rinna av och lägg dem i pajskalet med den kupiga sidan upp.
    5. Värm marmeladen försiktigt tillsammans med vinet i en liten kastrull. Skeda det mesta av marmeladen över aprikoserna. Strö över mandelspånen.
    6. Grädda pajen i mitten av ugnen cirka 30 minuter. Skeda resten av marmeladen över aprikoserna mot slutet av gräddningen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben