Besöker du Frankrike upptäcker du snabbt att ingen måltid är fullbordad utan en söt avslutning. Men man behöver inte vara fransman för att uppskatta en härlig fruktpaj. Fast i ärlighetens namn, inte bakas det speciellt ofta hemma i de franska köken, men så har också minsta lilla by sin egen bagare.
Ingredienser
Deg
150 g kallt smör
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1 msk kallt vatten
Fyllning
3 msk strösocker
1 tsk kanel
2 burkar aprikoser à 400 g
1,5 dl aprikosmarmelad
3 msk vitt vin eller vatten
0,5 dl rostade mandelspån
Till servering
Crème fraiche eller lättvispad grädde
Instruktioner
- Skär smöret i kuber. Hacka ihop smör, mjöl och socker till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg.
- Tryck ut degen i en låg pajform, cirka 26 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Låt stå i kylen minst 1 timme.
- Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 minuter. Strö över socker och kanel.
- Låt aprikoserna rinna av och lägg dem i pajskalet med den kupiga sidan upp.
- Värm marmeladen försiktigt tillsammans med vinet i en liten kastrull. Skeda det mesta av marmeladen över aprikoserna. Strö över mandelspånen.
- Grädda pajen i mitten av ugnen cirka 30 minuter. Skeda resten av marmeladen över aprikoserna mot slutet av gräddningen.
Liknande recept
Kommentarer (0)