Fuskfransk aprikospaj

Serverar: 8 portioner

Älskar franska pajer, "tatins"! Det här receptet är en fuskig variant på fransk aprikospaj, Färska aprikoser kan vara svåra att få tag i - och dyra! Burkade går finfint. Pajen ser ut som en "chic fransyska", och smakar ljuvligt. Gästerna skulle bara veta hur enkel den är att sno ihop...

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 150 g kallt smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 3 msk strösocker
  • 1 tsk kanel
  • 2 burkar konserverade aprikoser á 400 g
  • 1 ½ dl aprikosmarmelad
  • 3 msk vitt vin eller vatten
  • ½ dl rostade mandelspån
  • Till servering
  • Crème fraiche eller lättvispad grädde
  • Instruktioner

    1. Skär smöret i kuber och hacka ihop tillsammans med mjöl och socker till en smulig massa. Tillsätt vattnet occh arbeta ihop till en deg.
    2. Tryck ut degen i en låg pajform, ca 26 cm i diameter. Nagga med gaffel och låt stå i kylen minst en timme.
    3. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 min. Ta ut och strö sockret och kanelen över pajskalsbotten.
    4. Låt aprikoserna rinna av och lägg dem i pajskalet med den kupiga sidan uppåt.
    5. Värm marmeladen försiktigt tillsammans med vinet/vattnet i en lite kastrull. Skeda det mesta av marmeladen över aprikoserna, men spara lite. Strö över mandelspånen.
    6. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min. Skeda över resten av marmeladen mot slutet av gräddningen
    7. Severa med crème fraiche eller lättvispad grädde.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    wivson 27 september 2009

    Hej! Har idag serverat denna aprikospaj på vår populära söndagsbuffé här vid Solviks folkhögkola. Jättegott!

    wivson 3 oktober 2009

    Hej igen! Glömde berätta att jag tog lite mindre mjöl och blandade i malda cashewnötter. Supergott blev det!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben