Söt aprikospaj

Serverar: 8-10 portioner

Den saftiga aprikos- och mandelspajen kan du göra ett par timmar innan den ska serveras, men helst inte dagen före.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 200 g torkade, mjuka aprikoser
  • 125 g smör
  • 1 1/4 dl socker
  • 2 stora ägg
  • 150 g malen oskalad mandel
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Instruktioner

    1. Lägg aprikoserna i en kastrull och slå på vatten så att det täcker. Koka upp och sjud på svag värme i 5 minuter. Låt aprikoserna kallna i lagen.
    2. Hacka samman smöret och mjölet till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta raskt ihop degen. Tryck ut den i en pajform, ca 27 cm i diameter och med löstagbar botten. Ställ formen kallt i minst 30 minuter.
    3. Sätt ugnen på 175 grader. Förgrädda pajskalet i 15 minuter. Låt kallna.
    4. Skär smöret i tunna skivor och lägg i en bunke. Tillsätt sockret och vispa med elvisp tills allt är vitt och poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa smeten väl. Rör i mandeln och vaniljsockret. Bre ut smeten i det kalla pajskalet.
    5. Ta upp aprikoserna ur lagen, torka av och dela dem. Lägg aprikoserna med snittytan upp i mandelsmeten.
    6. Sätt in pajen i ugnen och sänk värmen till 150 grader. Grädda i 35-40 minuter.
    7. Servera pajen kall eller ljummen med glass, grädde eller en klick crème fraiche smaksatt med vaniljsocker.

    Liknande recept

    4
    1 h 10 min
    4
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben