Asiatisk rissallad

Serverar: 4 portioner

Rött ris finns i asiatiska eller välsorterade livsmedelsbutiker och har en härligt nötig smak. Det går också bra med svart ris eller fullkornsris.

Ingredienser

  • 1 dl rött ris, t ex Renée Voltaire eller Biofood
  • 5 dl vatten
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 2 dl långkornigt ris
  • 4 salladslökar
  • ½ grön chilifrukt
  • 1 grillad kyckling
  • 3 limeblad eller rivet skal från ½ lime
  • 2 msk rapsolja
  • 1 kruka färsk koriander
  • Salladssås
  • 1 stor lime, skalet + ca 3 msk färskpressad limejuice
  • 2 tsk rårörsocker
  • 2 msk asiatisk fisksås
  • Till servering
  • Limeskivor
  • 3 msk salta jordnötter
  • Instruktioner

    1. Mät upp rött ris och vatten i en kastrull. Koka upp och låt koka på svag värme under lock cirka 15 minuter. Smula i buljongtärningen och koka ytterligare 15 minuter. Riset ska bli mjukt men ändå ha lite tuggig konsistens. Häll av och skölj riset i kallt vatten, låt rinna av.
    2. Koka det långkorniga riset enligt anvisningen på förpackningen. Låt svalna.
    3. Ansa och skiva löken. Skölj, kärna ur och finhacka chilin. Strimla kycklingen. Strimla limebladen tunt.
    4. Fräs lök och chili i oljan 1-2 minuter, blanda med risen i en skål. Tillsätt kyckling och plockade korianderblad.
    5. Salladssås: Skrubba limen i ljummet vatten, riv skalet och pressa juicen. Blanda med socker och fisksås. Vänd in dressingen i rissalladen.
    6. Toppa salladen med limeskivor och jordnötter.

    Liknande recept

    5
    30 min
    4
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben