Banankakor med salt kolasås och rostad kokos

Serverar: 12 portioner

Banan och salt kolasås är en klockren kombination. Dessa saftiga bakelser är något helt utöver det vanliga!

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 2½ dl socker
  • 3 bananer, övermogna
  • 2 ägg
  • 2½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Kolasås
  • 1 dl socker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl vispgrädde
  • ½ tsk salt
  • 100 g smör
  • Garnering
  • Riven kokos, rostad
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Rör smör och socker vitt och luftigt. Mosa bananerna och rör ner dem i smörblandningen. Rör ner äggen, ett i taget. Blanda vetemjöl och bakpulver i en bunke och vänd ner det i smeten. Ställ muffinsformar i en muffinsplåt. Fyll formarna till ca 3/4. Grädda dem mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt dem svalna.
    3. Kolasås: Koka ihop alla ingredienserna i en kastrull tills kolan har fått bärstensfärg, ca 10 minuter. Kolan ska inte vara för hård, då blir kakorna svåra att äta. Är du osäker på om kolan är klar kan du göra ett kulprov. Går det att forma smeten till en mjuk liten kula är kolasåsen klar.
    4. Ringla kolasåsen över banankakorna och garnera dem med rostad kokos.

    Liknande recept

    5
    1 h
    10-12
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben