Banantårta

Serverar: 8-10 portioner

Väldigt god, lite annorlunda än andra vanliga tårtor

Ingredienser

  • 8 msk rumsvarmt smör
  • 6 dl mjöl
  • 3/4 tsk natriumbikarbonat
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 4 dl farinsocker
  • 3 stora ägg, separerade
  • 2-3 bananer
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Fyllning och topping
  • 2,5 dl grädde
  • 2 msk florsocker
  • 1,5 dl gräddfil
  • 3 bananer
  • 2 msk smör
  • 2 msk farinsocker
  • 1,5 dl utspädd saft
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra 2 st formar, 20 cm i diameter.
    2. Sila mjöl, bakpulver, natriumbikarbonat, salt, vaniljsocker, ställ åt sidan. Rör smör och socker ljust och poröst, tillsätt äggulor en i taget. Mosa bananerna i en annan skål och tillsätt mjölk. Tillsätt mjölblandningen och banansmeten växelvis och avsluta då med mjölblandningen. Vispa äggvitorna fasta tillsätt dem i smeten. Häll smeten jämt i formarna. Grädda i ugnen 30-35 min i mitten. Låt kallna.
    3. Vispa grädden med florsockret fast. Häll i gräddfilen. Bred fyllningen mellan botten. Kyl i ca 1 tim. Skiva bananerna. Smält smöret och häll i bananerna och tillsätt farinsocker, tills det blir gyllenebrunt i kastrullen. Vänd på skivorna. Tillsätt saften. Ta bort från värmen. Lägg bananskivorna på tårtan och häll över sirapen och låt det droppa ner.

    Liknande recept

    4.3
    1 h 30 min
    10
    2

    Kommentarer (2)

    Jehan 12 mars 2008

    hejsan det låter smarrig god! ska testa den snart=) men ska påpeka att du har inte skrivit i rätt mått på formen...det står bara 2 cm i diameter Tack för receptet=)

    oskeposke 14 maj 2009

    riktigt svår med smeten i mitten. Försökte frysa den för att få fastare smet, men den rann ändå ut. Supersvår

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben