Barbros kanelgömmor

Serverar: 24 portioner

Ett trevligt alternativ till den klassiska kanelbullen som har blivit en favorit både bland stora och små. Grundreceptet är tänkt att bli 24 st, men då blir de ganska stora. Tycker det blir mera lagom om man dubblar antalet stället. Perfekt till kanelbullens dag, eller varför inte en helt vanlig dag då man bara blir sugen på något gott?

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 150 g smör
  • 4 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 2 krm salt
  • (1 tsk kardemumma) valfritt
  • 2 dl strösocker
  • ca 12 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 3/4 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk kanel
  • 100 g riktigt mjukt smör
  • Uppvispat ägg till pensling
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i degbunken. Smält smöret och blanda med mjölken till 35-37°C. Rör ner i jästen så den löses helt. Tillsätt äggen, salt, ev kardemumma, socker och 9 dl mjöl. Arbeta ihop till en ganska lös med hanterbardeg, ha i mer mjöl tills degen precis släpper skålens kant. Jäs i ca 35 min till dubbel storlek.
    2. Blanda socker, vanilj och kanel. Ta upp och knåda degen. Dela på mitten och kavla ut två tunna längder på ca 20x75 cm. Bred ut smöret på deglängderna, strössla kanelsocker på och rulla ihop till längder.
    3. Skär ca 6 cm breda bitar och tryck hårt mitt på med kavelns pinne (eller likanande). Lägg över försiktigt på plåtar med bakpapper och jäs 35-40 min under duk.
    4. Pensla kanelgömmorna med ägg och grädda mitt i ugnen i 250°C, 8-9 min.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben