Kitfo är en etiopisk råbiff med het kryddblandning Berbere är en mycket stark kryddsås som finns i en mängd varianter i Etiopien. Den ingår ofta i etiopiska kötträtter. Här sätter kryddsåsen smak på råbiffen. Blanda färsen med berbere och forma den till 4 fina biffar. Servera med grönsaker och bröd
Ingredienser
500 g nymald nötfärs
1-2 tsk berbere
1 tsk salt eller efter smak
Berbere
1 tsk mald ingefära
½ tsk spiskummin
½ tsk mald koriander
½ tsk krossad svartpeppar
1 krm riven muskot
½ tsk stötta kardemummakärnor
1 msk salt
2 msk finhackad gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
2 dl vatten
½ finhackad paprika
2 finhackade chilifrukter
1 msk olja
Instruktioner
- Blanda ingefära, spiskummin, koriander, svartpeppar, muskot, kardemumma, salt, lök och vitlök i en mixer. Häll i 2 msk vatten och mixa till en kryddpurè.
- Hetta upp en stekpanna utan fett och lägg i paprika och chilifrukter. Rosta i 1 minut och rör hela tiden. Lägg den rostade paprikan och chilin i mixern och mixa till en puré. Sätt till kryddpurèn och häll i resten av vattnet. Mixa allt till en slät sås. Häll tillbaka såsen i pannan och koka den i 3 minuter.
- Låt såsen kallna och häll upp den i en liten burk. Häll oljan på ytan. Såsen håller sig i kylen i flera månader.
Liknande recept
Kommentarer (0)