Blåbärsbullar

Serverar: 40 portioner

Små kulor av citron- och mandelmassefyllningen läggs i kylen en stund för att sedan lätt kunna stoppas ner i bullen.

Ingredienser

  • Bullar
  • 50 g jäst för söta degar
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk stötta kardemummakärnor
  • 1,4 liter vetemjöl (840 g)
  • Citron- och mandelmassefyllning
  • 200 g mandelmassa
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 2 msk marsánpulver (20 g)
  • Finrivet skal av 1 citron
  • 1 tsk pressad citron
  • Smuldeg
  • 100 g smör, kallt
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • Blåbärsfyllning
  • 150 g blåbär
  • 2 msk florsocker
  • 1 msk Maizena majsstärkelse
  • Till pensling
  • 1 ägg
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och häll i mjölken. Värm till 37 grader. Rör ut jästen i degvätskan.
    2. Tillsätt socker, salt och kardemumma. Rör ner nästan allt mjöl, spara ca ½ dl till utbaket. Arbeta degen 5-10 min. Låt den jäsa ca 30 min under bakduk.
    3. Riv mandelmassan och blanda den med smör, marsánpulver, citronskal och -saft. Rulla 40 små kulor av fyllning och ställ kallt.
    4. Dela degen i 40 bitar och forma varje bit till en rund bulle. Lägg dem i pappersformar och ställ på en plåt. Låt jäsa ytterligare 30 min under bakduk.
    5. Sätt ugnen på 225º.
    6. Blanda smör, socker och mjöl till en smulig deg.
    7. Rör ihop blåbär, florsocker och majsstärkelse.
    8. När bullarna är färdigjästa, tryck ner en kula av citron- och mandelmassefyllningen i varje bulle. Pensla med uppvispat ägg och fyll sedan på med blåbärsfyllning. Strö över smuldeg. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 min.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben