Blåbärsrutor

Serverar: 20 portioner

Saftiga, goda rutor med blåbärssmak och ett lätt pudrat florsockertäcke passar utmärkt att servera till kaffet. Vill du njuta ordentligt serverar du en klick grädde till.

Ingredienser

  • 150 g smör eller margarin
  • 3 ägg
  • 3 dl florsocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 2 dl gräddfil
  • ½ liter (ca 250 g) färska eller djupfrysta blåbär
  • Garnering
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält matfettet i en kastrull eller i mikron. Låt det svalna.
    2. Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp. Blanda mjöl och bakpulver.
    3. Tillsätt gräddfil, det smälta matfettet och mjölblandningen i äggvispet. Rör till en slät smet.
    4. Klä en liten långpanna, ca 20x30 cm, med bakplåtspapper. Häll smeten i formen. Strö över blåbären.
    5. Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen ca 20 minuter.
    6. Lyft upp kakan med hjälp av bakplåtspappret. Låt den kallna på galler.
    7. Dra bort bakplåtspappret. Skär kakan i ca 20 bitar. Pudra över florsocker precis före serveringen.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    anisko 16 juli 2008

    Hej! Köpte blåbär o hallon på torget idag. Bakade din kaka när jag kom hem från jobbet. Har smakat en ruta - MUMS! Jag tog både blåbär och hallon på kakan. Den smakar mycket fräscht och inte alls så söt! Inbillar mig att den är mycket nyttig!

    knottis 1 augusti 2010

    OK men jag skulle ha velat ha lite mer smak på sockerkakan. Ska prova att ha i vaniljsocker nästa gång. Väldigt saftig och fin konsistens på kakan annars. Kommer att prova igen.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben