Saftiga, goda rutor med blåbärssmak och ett lätt pudrat florsockertäcke passar utmärkt att servera till kaffet. Vill du njuta ordentligt serverar du en klick grädde till.
Ingredienser
150 g smör eller margarin
3 ägg
3 dl florsocker
4 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
2 dl gräddfil
½ liter (ca 250 g) färska eller djupfrysta blåbär
Garnering
Florsocker
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader. Smält matfettet i en kastrull eller i mikron. Låt det svalna.
- Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp. Blanda mjöl och bakpulver.
- Tillsätt gräddfil, det smälta matfettet och mjölblandningen i äggvispet. Rör till en slät smet.
- Klä en liten långpanna, ca 20x30 cm, med bakplåtspapper. Häll smeten i formen. Strö över blåbären.
- Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen ca 20 minuter.
- Lyft upp kakan med hjälp av bakplåtspappret. Låt den kallna på galler.
- Dra bort bakplåtspappret. Skär kakan i ca 20 bitar. Pudra över florsocker precis före serveringen.
Liknande recept
Kommentarer (2)
Hej! Köpte blåbär o hallon på torget idag. Bakade din kaka när jag kom hem från jobbet. Har smakat en ruta - MUMS! Jag tog både blåbär och hallon på kakan. Den smakar mycket fräscht och inte alls så söt! Inbillar mig att den är mycket nyttig!
OK men jag skulle ha velat ha lite mer smak på sockerkakan. Ska prova att ha i vaniljsocker nästa gång. Väldigt saftig och fin konsistens på kakan annars. Kommer att prova igen.