Blåbärstårta

Pigg och frisk i höst! Blåbär är inte bara gott utan väldigt nyttig, själva tårtan i sig är mindre nyttig....

Ingredienser

  • Tårtbotten
  • 125 g smör
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl malda hasselnötter
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • Smör, till formen
  • Ströbröd, till formen
  • Vaniljkräm
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 äggulor
  • 1 1/2 msk potatismjöl
  • 1 msk strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vispgrädde
  • Till dekoration
  • 2 tsk gelatinpulver
  • 2 dl utspädd apelsinsaft
  • 3 dl blåbär
  • Instruktioner

    1. Tårtbotten: Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa formen en kransform med hål i mitten. Rör smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt ett ägg i taget. Rör kraftigt mellan varje ägg.
    2. Blanda nötter, vetemjöl och bakpulveroch rör ner i smeten, lite i taget. Häll smeten i formen.
    3. Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter. Låt svalna något i formen innan kakan stjälps upp.
    4. Vaniljkräm: Koka upp grädde, mjölk, socker och vaniljsocker i en rostfri kastrull. Rör ner äggulorna och potatismjölet. Sjud på svag värme under vispning. Krämen får inte koka.
    5. När den tjocknar är den klar. Kyl krämen. Vispa grädden och blanda ner i vaniljkrämen.
    6. Tårtan: Lägg nötkransen på ett tårtfat. Fyll hålet med krämen. Forma till en liten kulle. Garnera tårtan med blåbär. Lös upp gelatinpulvret enligt anvisningen på paketet. Blanda med saften. Låt svalna. Skeda gelén över blåbären. Ställ tårtan kallt 1 timme.
    7. Tips! Den blir naturligtvis allra, allra bäst med färska blåbär. Har du inte tillgång till sådana går det bra med djupfrysta. Vill du inte ha nötter kan du använda en vanlig sockerkaka. Glöm inte att tårtan måste stå kallt en timme före servering så att gelén hinner stelna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben