Blancherad isbergssallad med hollandaisesås
Lätt, läcker och somrig förrätt trots att den serveras varm. Passar som förrätt till det mesta på sommarmatsedeln.
Ingredienser
1 fast huvud isbergssallad
Salt
Vitpeppar
Hollandaisesås
2-3 äggulor
75 g smör
1 msk citronsaft
2 msk kallt vatten
Salt
Peppar
Instruktioner
- Kyl isbergssalladen i kylskåp innan det anrättas. Dela salladshuvudet i fyra klyftor från rotstammen. Skär sedan bort det grova i rotstammen.
- Börja med såsen.
- Förbered ett vattenbad i en större kastrull. Koka upp vattnet. Lägg äggulorna i en något mindre kastrull tillsammans med citronsaft, vatten, salt och peppar.
- Smält smöret i ett separat kärl. När vattnet i den stora kastrullen kokat upp, dra av den från värmen.
- Vispa ihop äggulor, vatten, citronsaft och kryddor. Sätt sedan denna mindre kastrull i vattenbadet. Fortsätt vispa. Tillsätt så det smälta smöret under vispning, först droppvis, sedan i en tunn stråle. Såsen skall få en något tjock konsistens. Om för tunn, tillsätt ännu en äggula. Håll såsen varm, men får ej koka.
- Koka upp vatten i en stor och vid kastrull. Salta. Dra av kastrullen från värmen när saltet smält.
- Lägg med en hålslev försiktigt ned salladsklyftorna i vattnet. Blanchera i 2-3 minuter. Ta upp klyftorna och lägg upp genast. Slå lite hollandaisesås på var klyfta, strö en aning malen vitpeppar över och servera genast. Servera resten av såsen i separat kanna.
- Gott, lätt, fräscht och en läcker inledning till en middag. Ett lätt vin, kanske rosé, passar till.
Liknande recept
Kommentarer (0)