Blancherad isbergssallad med hollandaisesås

Serverar: 4 portioner

Tid: 5 minuter

Lätt, läcker och somrig förrätt trots att den serveras varm. Passar som förrätt till det mesta på sommarmatsedeln.

Ingredienser

  • 1 fast huvud isbergssallad
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Hollandaisesås
  • 2-3 äggulor
  • 75 g smör
  • 1 msk citronsaft
  • 2 msk kallt vatten
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Kyl isbergssalladen i kylskåp innan det anrättas. Dela salladshuvudet i fyra klyftor från rotstammen. Skär sedan bort det grova i rotstammen.
    2. Börja med såsen.
    3. Förbered ett vattenbad i en större kastrull. Koka upp vattnet. Lägg äggulorna i en något mindre kastrull tillsammans med citronsaft, vatten, salt och peppar.
    4. Smält smöret i ett separat kärl. När vattnet i den stora kastrullen kokat upp, dra av den från värmen.
    5. Vispa ihop äggulor, vatten, citronsaft och kryddor. Sätt sedan denna mindre kastrull i vattenbadet. Fortsätt vispa. Tillsätt så det smälta smöret under vispning, först droppvis, sedan i en tunn stråle. Såsen skall få en något tjock konsistens. Om för tunn, tillsätt ännu en äggula. Håll såsen varm, men får ej koka.
    6. Koka upp vatten i en stor och vid kastrull. Salta. Dra av kastrullen från värmen när saltet smält.
    7. Lägg med en hålslev försiktigt ned salladsklyftorna i vattnet. Blanchera i 2-3 minuter. Ta upp klyftorna och lägg upp genast. Slå lite hollandaisesås på var klyfta, strö en aning malen vitpeppar över och servera genast. Servera resten av såsen i separat kanna.
    8. Gott, lätt, fräscht och en läcker inledning till en middag. Ett lätt vin, kanske rosé, passar till.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben