Blomkålsgratäng med saffran

Serverar: 4 portioner

En riktigt krämig blomkålsgratäng, här uppiggad med saffran och ett frasigt täcke av brödsmulor och mandel. Fungerar suveränt som tillbehör men även som en vegetarisk ensamrätt.

Ingredienser

  • 1 blomkålshuvud, ca 800 g
  • 3 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ dl olivolja
  • 2 msk majsstärkelse
  • 5 dl mjölk, t.ex. osötad soja-, havre- eller kokosmjölk
  • 2½ dl grädde, t.ex. havre- eller sojagrädde
  • 1 paket saffran, ½ g
  • 1½ dl brödsmulor av dagsgammalt bröd eller ströbröd
  • ½ dl flagad mandel
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Skär blomkålshuvudet i mindre buketter. Ställ åt sidan så länge. Skiva de gula lökarna och vitlöksklyftorna. Fräs i olivoljan tills den mjuknar och blir lätt transparent. Blanda ner blomkålsbuketterna och låt fräsa med i 2 minuter. Strö över majsstärkelsen och rör runt.
    3. Häll på mjölk, grädde och saffran. Salta och peppra. Låt allt koka upp och sjud sedan under omrörning tills stuvningen tjocknar något.
    4. Häll över allt i en gratängform. Toppa med brödsmulor och flagad mandel. Ringla över lite olivolja och gratinera i 15 minuter tills gratängen får fint med färg.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben