Blomkålsterrin med gurka, äpple och varmrökt sik

Serverar: 10 portioner

Lättgjord blomkålsterrin som serveras med rökt sik. Mild, sval och vänlig passar den som lunch eller förrätt till kvällen.

Ingredienser

  • 600 g blomkål
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • ½ tsk salt
  • 4 gelatinblad
  • rivet skal av ½ citron
  • ½ ask bladspenat, á 80g
  • Tillbehör
  • 1 varm rökt sik, ca 700g
  • ½ gurka
  • 1 äpple
  • 2 tsk olivolja
  • 1 msk pressad citron
  • 1 msk hackad gräslök
  • 1 tsk flingsalt
  • Garnering
  • ½ ask smörgåskrasse, á 80g
  • 1 msk olivolja
  • 2 krm mald svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Ansa och bryt blomkålen i buketter, koka dem mjuk i mjölk, grädde och salt. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Sila av vätskan från blomkålen i en ny kastrull. Låt koka ihop tills 3 dl vätska återstår. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i blandningen.
    2. Ta kastrullen från spisen och blanda i blomkål och citronskal. Varva blomkålsröran med spenaten i en liten plastklädd form, ca 1 liter. Låt stelna i kylen ca 3 timmar.
    3. Rensa den varmrökta siken. Skala gurkan och kärna ur äpplet. Skär gurkan och äpplet i tärningar och blanda med olivolja, citronsaft, gräslök och salt.
    4. Skär terrinen i bitar och servera med sik samt gurk- och äppelsallad. Garnera med dill, olivolja och mald svartpeppar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben