Bondsoppa med kål och bönor

Serverar: 4-6 portioner

Lufttorkad skinka kan bytas ut mot julskinka eller fårfiol.

Ingredienser

  • 1 savojkålhuvud (ca 500 g)
  • 1-2 gula lökar (ca 150 g)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 bit rotselleri (ca 50 g)
  • 1 liten sötpotatis (ca 200 g)
  • 4-5 skivor lufttorkad skinka (ca 50 g)
  • 3 msk olivolja
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 ½ l vatten
  • 2-3 persiljestjälkar
  • 3-4 dl kokta bönor, t ex cannellini
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • Tillbehör
  • Bröd
  • Instruktioner

    1. Ansa, skär bort stocken och skär kålen i små bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Skala och skär selleri och potatis i små bitar. Skär skinka i mindre bitar
    2. Fräs lök, vitlök och skinka i oljan ca 3 min utan att de tar färg. Tillsätt selleri och potatis och fräs på svag värme 2-3 min. Smula ner buljongtärningar, tillsätt tomatpuré och fräs under omrörning ca 1 minut. Tillsätt hälften av vattnet, koka upp och sjud soppan under lock ca 20 min.
    3. Tillsätt kål och persiljestjälkar. Späd soppan med resten av vattnet till önskad konsistens och koka ca 15 min. Blanda ner bönorna. Smaka av med salt och peppar.
    4. Ta grytan från värmen och låt stå minst 1-2 timmar, gärna över natten. Värm soppan inför serveringen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben