Bräserad oxfilé med jordgubbssalsa

Serverar: 4 portioner

Jordgubbar och kött? Jovisst

Ingredienser

  • 100 g rotselleri
  • 75 g morot
  • 100 g purjolök
  • ½ dl hackade persiljestjälkar
  • 1 msk smör
  • 2-3 lagerblad
  • 3 dl vatten
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 2 msk kalvfond
  • 2 tsk maizena majsstärkelse
  • 4 tournedos av oxfilé (ca 150 g st)
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • Smör tillstekning
  • Jordgubbssalsa
  • 250 g färska jordgubbar
  • 1 finhackad scharlottenlök
  • 1 finhackad röd spansk pepparfrukt
  • 2 msk muscovadosocker
  • 1 krm salt
  • ½ msk balsamvinäger
  • Tillbehör
  • Kokt färskpotatis
  • Färsk kokt sparris
  • Instruktioner

    1. Sås: Skala och tärna rotselleri och morot. Ansa och skölj och strimla purjo. Hacka persiljestjölkar. Hetta upp smör i en kastrull eller en plateau. Fräs alltsammans samt lagerblad ca 2 minuter. Tillsätt vatten, vin och kalvfond och låt koka utan lock tills ca 3 dl återstår.
    2. Jordgubbssalsa: Ansa och skiva jordgubbarna. Lägg dem i en skål och blanda med finhackad scharlottenlök och pepparfrukt, muscovadosocker, salt och vinäger. Låt stå svalt.
    3. När såsen kokat ner tillräckligt, sila den genom en finmaskig sil och häll tillbaks såen i kastrullen. Rör ut maizena i lite kallt vatten och vispa ner det. Koka upp så att såsen tjocknar.
    4. Knyt om varje tournedos med steksnöre. Hetta upp smör i en stekpanna. Salta och peppra på båda sidor och stek dem på hög värme ca ½ minut på varje sida. Lägg dem bredvid varandra i såsen och låt den sjuda under lock ca 5 minuter till innertemperaturen är 55 grader
    5. Servera köttet på varma tallrikar med nykokt färskpotatis och kokt färsk sparris och jordgubbssalsa.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben