Brinnande pepparstek med västerbottenpotatis

Serverar: 4 portioner

Servera gärna nybakad baugette och ett gott rött vin till.

Ingredienser

  • 800 g oxfilé
  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk grovmalen svartpeppar
  • 1 msk grov salt
  • 2 msk smör
  • 6 cl konjak
  • 2 cl sherry
  • 1½ msk fransk senap
  • 4 dl tjock grädde
  • 2 dl kalvsky
  • Salt
  • Potatis
  • 4 bakade potatisar
  • 2 ägg
  • 100 g västerbottenost
  • 1 dl crème fraiche
  • Persilja
  • Dragon
  • Salladslök
  • Salt
  • Peppar
  • Haricots verts
  • Lök
  • Smör
  • Instruktioner

    1. Baka potatisen i 200° ca 45 minuter.
    2. Pressa i bunke (utan att förstöra skalen) och blanda efter en liten stund med ost, crème fraiche, kryddor, fint skuren lök och hackade örter. Spritsa eller fyll tillbaka med sked i skalet och gratinera i ugn. Man kan förbereda detta någon timme före servering.
    3. Stycka fyra rejäla köttbitar i form av tournedos. Dessa rullas i peppar och salt och steks i smör runt om. I med den hackade löken. Slå i konjak och sherry. Flambera. Lyft sedan upp köttet och i med sky och grädde. Koka ihop i en vid kastrull eller i en traktörpanna. Smaksätt med senap och salt i slutet och låt köttet värma sig en stund före servering. Mixa och smaka av.
    4. Det ska finnas hetta, men inte på tok för mycket. Här passar i stort sett alla kokta eller smörslungade grönsaker till, men lite lökfrästa haricots verts är aldrig fel.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben