Grönpepparbiffar med konjak

Serverar: 4-6 portioner

Färserade grönpepparbiffar - en passande helgmiddag.

Ingredienser

  • Färs
  • 500 g extra prima nötfärs
  • 3 ägg
  • 2 msk skorpmjöl
  • 4 msk vätska, t ex en blandning av rödvin och grädde
  • 2 buljongtärningar, krossade och lösta i minsta möjliga mängd vatten
  • Drygt ½ dl finhackad gul lök
  • 1½ msk finhackad grönpeppar
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk kinesisk soja
  • Smör
  • Sås
  • 1½ msk hel grönpeppar
  • 1 msk smör
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1½ msk gräddfil
  • 2 dl vispgrädde
  • Salt
  • Ev 1 msk konjak
  • En rejäl klyfta citron
  • Instruktioner

    1. Rör ihop färsens samtliga ingredienser på vanligt sätt och forma små fina biffar av den. Stek dem snabbt i het stekpanna i väl brynt smör, så att de får bra färg men ändå är helt röda och halvråa inuti. Stek inte för många samtidigt, resultatet blir mycket bättre med få biffar i pannan.
    2. Håll ugnen varm, 125 grader. Lägg in biffarna där allt eftersom de blir klara, på ett eldfast fat med ej för låga kanter. Salta lätt över biffarna när alla är stekta.
    3. Såsen görs i samma stekpanna. Lägg minst 1 msk smör i pannan och fräs snabbt upp den hela grönpepparn däri. Slå på konjaken, hetta upp och tänd på. Akta nästipp och ögonfransar. Låt lågorna brinna ut och tillsätt i nu nämnd ordning vispgrädde, soja och gräddfil. Vispa hela tiden och sänk värmen så snart såsen kokar upp. Låt koka ihop ett par minuter.
    4. Smaka av såsen med salt och den pressade citronen. Se till att det blir rikligt med sås. Om det behövs, öka mängden grädde/gräddfil och soja.
    5. Slå såsen över biffarna och höj ugnsvärmen till 225 grader. Låt biffarna "dra" i såsen knappt 10 minuter innan de serveras, garnerade med finhackad persilja.
    6. Gott till är kokt eller pressad potatis eller ris. Servera med en fräsch sallad.
    7. PS. Får ni några biffar över blir de ett underbart smörgåspålägg.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    mumsan 6 maj 2008

    Gudomligt gott & jag är inte ens religös!!! Använde Bong kalvfond istället för buljongtärningar. Fuskade & la inte biffarna i ugnen utan på ett fat bredvid. När såsen var klar la jag i biffarna öste över sås å vände dem en gång också & lät de mysa i såsen en stund. Synd att 5 stjärnor är full poäng denna rätt hade ju lätt kunna få 5+++++

    mumsan 29 augusti 2008

    Lika gott andra gången, detta är verkligen ett sanslöst bra recept, sped det till en jobbarkompis idag åxå. Palandri Estate Shiraz 2004 (nr 6572) 99:- från Australien till gjorde inte saken sämre.....

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben