Brinnande pepparstek med västerbottenpotatis

Serverar: 4 portioner

Det är ju alltid gott med en liten köttbit till middag.

Ingredienser

  • 800 g oxfilé
  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk grovmalen svartpeppar
  • 1 msk grov salt
  • 2 msk smör
  • 6 cl konjak
  • 2 cl sherry
  • 1,5 msk fransk senap
  • 4 dl tjock grädde
  • 2 dl kalvsky
  • salt
  • Potatis: 4 bakade potatisar
  • 2 ägg
  • 100 g västerbottenost
  • 1 dl crème fraiche
  • persilja, dragon
  • salladslök
  • salt och peppar
  • haricots verts
  • lök
  • smör
  • Instruktioner

    1. Baka potatisen i 200 grader i ca 45 minuter. Dela potatisarna och gröpa ur innanmätet utan att förstöra skalen, pressa i bunke och blanda efter en liten stund med ost, crème fraiche, kryddor, fint skuren lök och hackade örter.
    2. Spritsa eller fyll tillbaka med sked i skalet och gratinera i ugn. (Man kan förbereda detta någon timme före servering.) Stycka fyra rejäla köttbitar i form av tournedos. Dessa rullas i peppar och salt och steks i smör runt om. I med den hackade löken. Slå i konjak och sherry. Flambera. Lyft sedan upp köttet och i med sky och grädde. Koka ihop i en vid kastrull eller i en traktörpanna. Smaksätt med senap och salt i slutet mixa och smaka av. Det ska finnas hetta, men inte på tok för mycket. Lägg i köttet o låt det värmas en stund före servering. Här passar i stort sett alla kokta eller smörslungade grönsaker till, men lite lökfrästa haricots verts är aldrig fel.

    Liknande recept

    Kommentarer (4)

    vanillalover 16 februari 2008

    Provade bara potatisarna.... Var mkt goda och uppskattade av våra gäster! Tackar! Nästa ggr blir det köttets tur för "kontroll" Trevlig helg!

    _Kockfan_ 31 december 2008

    får man fråga var du har hittat receptet?

    korpikyla 8 mars 2010

    Provade bara bakpotatisen och den rekomenderar jag varmt.

    x7plus 30 juli 2011

    I ingrediens listan skriver du att det ska vara två ägg med i potatisen. Dessa står inte med i beskrivningen, ska de med i tillsammans med osten och creme fraichen?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben