Ingen kommer att ana att detta vetebröd är bakat på ett annorlunda mjöl, nämligen glutenfritt, ett mjöl som alla tål. En frestande fyllning ger kakan det lilla extra.
Ingredienser
½ pkt jäst
50 g smör eller margarin
2½ dl mjölk
½ dl strösocker
1 krm salt
1 tsk stötta kardemummakärnor
1 ägg
Ca 8 dl glutenfri, fin brödmix
Fyllning
50 g smör eller margarin
½ dl strösocker
½ dl hasselnötskärnor
2 msk russin
Pensling
1 ägg
Garnering
Pärlsocker
Instruktioner
- Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet, tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader.
- Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt socker, salt, kardemumma och uppvispat ägg.
- Blanda ner den glutenfria brödmixen. Arbeta den ganska lösa degen smidig. Låt den jäsa övertäckt cirka 30 minuter på en dragfri och rumsvarm plats.
- Gör fyllningen. Rör samman matfettet och sockret. Finhacka hasselnötterna och russinen och blanda ner dem.
- Ta upp degen och forma den till en rund bulle. Lägg den i en smord form, ca 24 cm i diameter. Platta till degen något och gör fördjupningar i den med ett finger. Fördela fyllningen i hålen.
- Låt degen jäsa övertäckt ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda kakan i nedre delen av ugnen, 15-20 minuter. Låt den svalna under bakduk.
Liknande recept
Kommentarer (0)