Krämig broccolisoppa med syrliga äpplen och en hint av chili. Servera gärna med ett fullkornsbröd och en god ost.
Ingredienser
500 gram broccoli
Ca 1 liter vatten
1-2 grönsaks- eller kycklingbuljongtärningar
1 lök
1 svenskt äpple (eller 2 små)
2-3 dl créme fraiche
1/2 tsk chilipulver
Smör
Salt
Peppar
Instruktioner
Hacka löken och fräs lätt i en gryta med en klick smör. Löken ska endast bli glansig utan att ta färg.
Hacka broccolin till mindre buketter och lägg ner i grytan tillsammans med löken. Använd så mycket som möjligt av hela broccolin.
Ta bort kärnhus på äpplet och skär resten i klyftor och lägg ner med broccolin.
Fyll på med vatten tills allt är täckt, ca 1 liter. Lägg ner 1 eller 2 buljongtärningar beroende på hur "skarp" du vill att soppan ska bli i smaken. Låt koka upp och kaka i ca 5 minuter tills broccoli och äpple är mjukt.
Mixa samman med stavmixer till en slät soppa.
Tillsätt créme fraiche (ha i den större mängden för en mildare och krämigare soppa) och chilipulver.