Kikärtsbrödet har en viss sötma, linsbrödet smakar lite råg och sojabrödet har en rund fin smak.
Ingredienser
250 g avrunna och sköljda linser (bruna eller röda), kikärter eller sojabönor
ca 4 ½ dl vatten
50 g torrjäst
2 tsk salt
½ dl rapsolja
1 msk ljus sirap
5 dl rågsikt
7-8 dl vetemjöl special
Instruktioner
- Mixa bönorna eller linserna med 2 dl vatten tills det blir en tunn vätska. Tillsätt resten av vattnet så att det tillsammans blir 7 dl degvätska.
Värm degvätskan till 42 grader (använd termometer).
- Häll jästen i en bunke och häll degvätskan över. Blanda. Tillsätt salt, olja, sirap, rågsikt och 4 dl vetemjöl. Arbeta in resten av mjölet efterhand tills degen släpper bunkens kanter.
Låt degen jäsa 30 minuter.
- Häll ut degen på bakbordet och knåda den lätt.
Dela degen i två delar och rulla ut till längder som sedan delas i 6 delar vardera (blir 12 bullar).
Jäs bullarna på plåt övertäckta i ca 30 minuter.
Grädda i 225 grader mitt i ugnen ca 15 minuter.
- Satsen går bra att dubblera.
- Det går också bra att i stället för bullar göra 2 limpor av satsen. De gräddas då i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 25 minuter.
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Nyttiga tips och råd!
Tips, råd och kunskaper om näring och grönt får vi aldrig för mycke...
Nötter
Tyvärr är det alltför många som är allergiska mot denna godsak. Idag h...
Tips för vegetarianer
När man väljer att äta helt vegetarisk är det viktigt att man ser till...