Lättbakat och med den korta jästiden blir det kul att baka tillsammans med barnen! Godast är de när de är alldeles nygräddade med en klick smält smör.
Ingredienser
½ l vatten
ca 3 dl valfri grynblandning (te x havregryn, grahamsgryn och dinkelflingor)
½ dl olja
3 msk sirap
1 tsk salt
50 g jäst
ca 1½ l vetemjöl
Instruktioner
Häll hett vatten i en degbunke. Tillsätt grynblandningen, olja, sirap och salt. Låt svalna till fingervarmt, 37 grader. Tillsätt jästen och vetemjölet.
Bearbeta i maskin eller för hand tills degen känns smidig, låt den jäsa under bakhandduk i ca 20 minuter.
Arbeta ner degen och rulla degen till en lång "orm" och skär i ca 2 cm breda bitar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och in i mitten av ugnen på 250 grader i 12-15 minuter.
TIPS!
* Komplettera vattnet med ca 2 dl mjölk.
*'Häll ut degen i en långpanna, strö lite havssalt över, och in i ugen. Skär sedan brödet i lagom stora rutor när det är färdigt och svalat något.