Originalreceptet innehåller egentligen rabarber men jag har modifierat det och använt mig av bär istället.
Ingredienser
400-500 g blåbär
2 msk strösocker
2 ägg
1½ dl strösocker
1½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ dl vatten
50 g smör
½-1 dl pärlsocker
Instruktioner
Börja med att lägga smöret i frysen, det ska hyvlas senare och då måste det vara iskallt.
Lägg blåbären i en form, pajform eller annat som tål värme. Strö över två msk strösocker.
Vispa ägg och strösocker pösigt. Blanda mjölet med bakpulver och slå det i smeten samtidigt med vattnet. Rör till en jämn och klumpfri smet.
Häll smeten över blåbären. Hyvla över det iskalla smöret och strö sedan över önskad mängd pärlsocker.
Baka i 200°C (eller 175°C om du använder varmluft) ca 25-30 minuter. Gräddningstiden kan variera från ugn till ugn, så passa kakan efter ca 20-25 minuter.
Låt den sedan svalna (gärna i ugnen på eftervärme med folie över) och servera med vaniljvisp eller vaniljsås.