Butterkaka med äpple

Serverar: 2 portioner

Låt alla bullarna samsas i en och samma form och vips har du en vacker butterkaka med ljuvlig äppelsmak. Receptet ger två butterkakor, vill du bara baka en kaka kan du halvera receptet.

Ingredienser

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 3 ½ dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 10 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 2 tsk nymald kardemumma
  • Fyllning
  • 2 äpplen
  • 2 msk rårörsocker
  • 2 msk mald kanel
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • Pensling
  • 1 ägg, uppvispat
  • Garnering
  • Pärlsocker
  • Instruktioner

    1. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll på den ljumma vätskan. Rör tills jästen lösts sig. Tillsätt vetemjöl, socker och nymald kardemumma och blanda ihop till en deg. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
    2. Fyllning: Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Blanda rårörsocker och kanel och doppa äppelskivorna i sockerblandningen.
    3. Dela degen i två delar och kavla ut dem på mjölat bakbord till rektanglar, ca 30x45 cm. bred på smöret. fördela äppelskivorna jämnt över degarna. Rulla ihop degarna och skär rullarna i 2 cm tjocka bitar, ca 16 bitar totalt. Lägg bullarna tätt intill varandra i två smörande formar med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 20 minuter.
    4. Sätt ugnen på 225 grader.
    5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda dem mitt i ugnen i 20-25 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben