Låt alla bullarna samsas i en och samma form och vips har du en vacker butterkaka med ljuvlig äppelsmak.
Receptet ger två butterkakor, vill du bara baka en kaka kan du halvera receptet.
Ingredienser
100 g smör, rumsvarmt
3 ½ dl mjölk
50 g jäst
10 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk nymald kardemumma
Fyllning
2 äpplen
2 msk rårörsocker
2 msk mald kanel
50 g smör, rumsvarmt
Pensling
1 ägg, uppvispat
Garnering
Pärlsocker
Instruktioner
Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll på den ljumma vätskan. Rör tills jästen lösts sig. Tillsätt vetemjöl, socker och nymald kardemumma och blanda ihop till en deg. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Fyllning:
Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Blanda rårörsocker och kanel och doppa äppelskivorna i sockerblandningen.
Dela degen i två delar och kavla ut dem på mjölat bakbord till rektanglar, ca 30x45 cm. bred på smöret. fördela äppelskivorna jämnt över degarna. Rulla ihop degarna och skär rullarna i 2 cm tjocka bitar, ca 16 bitar totalt. Lägg bullarna tätt intill varandra i två smörande formar med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 20 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda dem mitt i ugnen i 20-25 minuter.