Butterkaka med citronfyllning

Serverar: 1 portioner

Får jag fresta med en läcker butterkaka? Citronfyllningen gör den frisk och fin i smaken.

Ingredienser

  • 1/4 pkt jäst
  • 75 g smör eller margarin
  • 1/2 dl vatten
  • 1 dl gräddfil
  • 1/2 dl socker
  • 1 krm salt
  • rivet skal av 1/2 citron
  • 1 ägg
  • ca 5 dl vetemjöl
  • 1 - 1 1/2 dl citronmarmelad
  • 1 1/2 msk vaniljsocker
  • 1 uppvispat ägg
  • hackade hasselnötter
  • pärlsocker
  • Instruktioner

    1. Smula sönder jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt vatten och gräddfil och låt blandningen bli fingervarm. Rör ut jästen med litet av degspadet och tillsätt resten av spadet, socker, salt, citronskal och ägg.
    2. Rör ned mjölet, litet i sänder - spara litet till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg och strö över litet mjöl. Låt degen jäsa övertäckt i bunken ca 30 minuter. Ta sedan upp den på mjölat bakbord och arbeta den smidig.
    3. Kavla ut degen till en avlång kaka. Bred på citronmarmelad och strö över vaniljsocker. Rulla ihop och skär rullen i 7 - 8 bitar. Ställ dem i en smord bakform och låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
    4. Pensla med uppvispat ägg och strö över nötter och pärlsocker. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 - 200° ca 30 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben