Butterkaka med getost och hasselnötter

Serverar: 12 portioner

Brytbröd med en läcker fyllning av getost, turkisk yoghurt och hasselnötter.

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 25 g smör
  • 2½ dl vatten
  • 1 dl finrivna morötter
  • 1 tsk salt
  • 2 dl fint rågmjöl
  • 4-5 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 200 g getost
  • ½ dl turkisk yoghurt
  • 3/4 dl hasselnötter
  • Garnering
  • Olivolja
  • Hackade hasselnötter
  • 1 tsk flingsalt
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt vattnet och värm vätskan fingervarm, ca 37 grader. Rör ut jästen med lite av vätskan. Tillsätt resten av smörvattnet, finrivna morötter, salt och mjölsorterna. Arbeta degen kraftigt så att den blir smidig. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
    2. Bred på fyllningen jämnt över degen. Rulla ihop degen som en rulltårta. Skär den i 12 lika stora bitar. Ställ bitarna med snittytan uppåt i en smord rund form, ca 24 cm i diameter. Låt brödet jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
    3. Sätt ugnen på 225 grader.
    4. Pensla butterkakan med ollja, strö över hasselnötter och flingsalt. Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Täck eventueltt ytan de sista 10 minuterna. Stjälp upp brödet på galler och låt det svalna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben