Cheesecake med choklad och amaretto

Serverar: 10-12 portioner

Amaretto är en mandellikör. Blandad i den här cheesecaken framhäver den den mörka chokladen och grädden på ett oemtoståndligt sätt.

Ingredienser

  • Olja till pensling
  • 175 g digestivekex
  • 55 g mandelbiskvier
  • 85 g smör
  • Fyllning
  • 225 g mörk choklad
  • 400 g cream cheese, rumstempererad
  • 115 g råsocker eller strösocker
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 tsk vaniljessens
  • 4 ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • ½ dl Amaretto
  • Täcke
  • 1 msk Amaretto
  • 2 dl crème fraiche
  • Krossade mandelbiskvier att strö över
  • Instruktioner

    1. Klä bottnen av en form med löstagbar kant, 23 cm i diameter, med ugnsfolie och pensla kanterna med olja. Lägg digestivekex och mandelbiskvier i en plastpåse och krossa dem med en kavel. Smält smöret långsamt i en kastrull och rör i de krossade kakorna. Tryck ut blandningen i botten av formen och låt stå i kylskåp 1 timme.
    2. Sätt ugnen på 160 grader. Gör sedan fyllningen. Smält chokladen och låt den svalna. Rör osten mjuk och luftig i en skål. Tillsätt därefter socker, mjöl och vaniljessens och rör till en slät smet. Tillsätt äggen ett i sänder, och rör kraftigt tills allt är väl blandat. Rör ner den smälta chokladen, grädde och Amaretto. Häll smeten över den kalla kakbottnen och grädda i 50-60 minuter eller tills fyllningen stannat.
    3. Låt kakan stå i ugnen med ugnsluckan lite på glänt tills den kallnat. Lossa kakan genom att föra en kniv längs formens insida. Låt den stå i kylskåpet ca 2 timmar, ta sedan ut den ur formen och lägg den på ett serveringsfat. Täcke: Rör ner Amaretton i crème fraichen och bred ut över kakan. Strö krossade mandelbiskvier runtom som dekoration.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben