Chili con carne à-la BoZ

Urgod chili! Tveka inte att dra på med kryddorna, det är ju trots allt en chili.

Ingredienser

  • 500 g nötfärs
  • 1 stor gul lök
  • 1 hel vitlök
  • 2 röda chilifrukter
  • 800 g krossade tomater (2 brk)
  • 400 g kidneybönor (1 brk)
  • 3 msk tomatpuré
  • 1-2 dl fylligt rött vin
  • 4 tsk spiskummin
  • 3 tsk torkad oregano
  • ½-1 tsk chilipulver
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk koncentrerad kalvfond
  • 2-3 kanelstänger
  • Färsk timjan efter smak
  • Färsk basilika efter smak
  • 1½ dl färsk hackad persilja
  • Instruktioner

    1. Börja med att finhacka lök, skiva 3-4 vitlöksklyftor och finhacka chilin. Fräs lök, vitlök och chili i rikligt med olivolja (oljan ska täcka kastrullens botten).
    2. Stek löken tills den börjar bli något gyllenbrun. Lägg i färsen och rör runt och bryn alltsammans. Slå därefter på krossade tomater, tomatpuré, vin, kanelstängerna, soja, kalvfond och kryddor.
    3. Pressa ner 2-3 vitlöksklyftor (efter smak) i grytan, hacka ner persilja och basilika efter smak och släng i några kvistar färsk timjan. Låt småkoka i minst 1 timme! Ju längre desto bättre! Skölj bönorna och släng ner dem i grytan.
    4. Smaka av med jämna mellanrum, vad behövs? Kanske lite mer oregano eller spiskummin? Lite mer soja, eller, ja... Ni fattar konceptet, va? :)

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben