Chili con carne med grytbitar

Serverar: 6 portioner

Det finns oändligt många recept på "chili", här en kryddstark "chili" med grytbitar och kidneybönor. Tänk på att chilipeppar har olika stark smak, smaka dig fram när du kryddar.

Ingredienser

  • 500 g grytbitar av nöt, ex högrev
  • Matfett till stekning
  • 1 pkt bacon, 140 g
  • 2 gula lökar
  • 3 paprikor i olika färger
  • 2 selleristjälkar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk spiskummin
  • 1 msk chilipulver
  • 1-2 tsk chilipeppar
  • Ev 1 msk rödvinssirap (culinary syrup)
  • 3 dl oxbuljong med rödvin, fond
  • 500 g krossade tomater (tetra)
  • 2 lagerblad
  • 3 burkar kidneybönor á 410 g (ca 9 dl)
  • 3 dl majs
  • Salt
  • 20 g mörk choklad med hög kakaohalt
  • Servering
  • 3 dl créme fraiche
  • Blandad sallad
  • Bröd
  • Instruktioner

    1. Stek grytbitarna runtom på medelstark värme i matfett i en stekgryta tills de fått fin färg. Tag upp köttet och lägg åt sidan. Klipp baconet i bitar, låt det brynas lite i grytan och ta upp det.
    2. Skala och klyfta lökarna. Skär paprikorna och selleristjälkarna i bitar. Låt grönsakerna få lite färg i stekgrytan. Skiva vitlöksklyftorna och tillsätt dem, spiskummin, chilipulver och chilipeppar. Låt allt fräsa ihop någon minut.
    3. Häll på rödvinssirap, buljong och krossade tomater. Tillsätt lagerbladen, kött och bacon. Låt grytan få ett uppkok och sedan puttra på svag värme 1 timme. Rör om då och då.
    4. Skölj bönorna och låt majsen rinna av, tillsätt i grytan. Låt grytan småkoka ytterligare 20-30 minuter. Smaka av med salt och ex mer kryddor. Tag grytan från värmen och tillsätt chokladen. Servera med créme fraiche, sallad och bröd.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben