Chili con carne med grytbitar
Det finns oändligt många recept på "chili", här en kryddstark "chili" med grytbitar och kidneybönor.
Tänk på att chilipeppar har olika stark smak, smaka dig fram när du kryddar.
Ingredienser
500 g grytbitar av nöt, ex högrev
Matfett till stekning
1 pkt bacon, 140 g
2 gula lökar
3 paprikor i olika färger
2 selleristjälkar
3 vitlöksklyftor
1 msk spiskummin
1 msk chilipulver
1-2 tsk chilipeppar
Ev 1 msk rödvinssirap (culinary syrup)
3 dl oxbuljong med rödvin, fond
500 g krossade tomater (tetra)
2 lagerblad
3 burkar kidneybönor á 410 g (ca 9 dl)
3 dl majs
Salt
20 g mörk choklad med hög kakaohalt
Servering
3 dl créme fraiche
Blandad sallad
Bröd
Instruktioner
- Stek grytbitarna runtom på medelstark värme i matfett i en stekgryta tills de fått fin färg. Tag upp köttet och lägg åt sidan.
Klipp baconet i bitar, låt det brynas lite i grytan och ta upp det.
- Skala och klyfta lökarna. Skär paprikorna och selleristjälkarna i bitar. Låt grönsakerna få lite färg i stekgrytan. Skiva vitlöksklyftorna och tillsätt dem, spiskummin, chilipulver och chilipeppar. Låt allt fräsa ihop någon minut.
- Häll på rödvinssirap, buljong och krossade tomater. Tillsätt lagerbladen, kött och bacon. Låt grytan få ett uppkok och sedan puttra på svag värme 1 timme. Rör om då och då.
- Skölj bönorna och låt majsen rinna av, tillsätt i grytan. Låt grytan småkoka ytterligare 20-30 minuter. Smaka av med salt och ex mer kryddor. Tag grytan från värmen och tillsätt chokladen.
Servera med créme fraiche, sallad och bröd.
Liknande recept
Kommentarer (0)