Chili med mörk choklad, vitlöksyoghurt och ris

Serverar: 4 portioner

Med lite mörk choklad i chilin får den extra fyllig smak. Reglera hettan med mängden sambal oelek i rätten. Vill du ha lite rökigare toner kan du krydda med chipotlechili.

Ingredienser

  • 500 g nötfärs
  • 2 gula lökar
  • 3 + 1 vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré
  • ½ msk mald spiskummin
  • 2 tsk oregano
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 burk krossade tomater, 400 g
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 1 tsk sambal oelek
  • 3 dl ris, gärna basmati
  • 2 paprikor, gärna i olika färger
  • 1 burk stora vita bönor, 400 g
  • 25 g mörk choklad
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • Rapsolja
  • Socker
  • Salt
  • Instruktioner

    1. Skala och hacka lök och 3 vitlöksklyftor. Bryn färs, lök och vitlök i 2 msk olja i en stekpanna. Tillsätt tomatpuré, spiskummin, oregano och chilipulver och fräs ca 3 minuter.Tillsätt krossade tomater, buljongtärningar, sambal oelek, 1 tsk socker och 1 tsk salt. Låt småkoka under lock i ca 20 minuter, rör om då och då.
    2. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
    3. Kärna ur och skär paprikan i strimlor. Skölj bönorna i kallt vatten. Blanda ner paprika och bönor i grytan. Låt småkoka i ca 10 minuter. Riv chokladen och rör ner i grytan. Blanda yoghurten med 1 pressad vitlöksklyfta och 2 krm salt.
    4. Servera grytan med ris och yoghurt.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben