Chilifrästa räkor med aioli och spansk skrynkelpotatis

Serverar: 4 portioner

Toppengott spanskt recept. Mycket bra som bufférätt m.m. Bjud gärna ett gott olivbröd till samt smör och ost.

Ingredienser

  • Spansk skrynkelpotatis
  • 800 g små potatisar, gärna mandelpotatis
  • 1 näve salt (eller så mycket salt i vattnet så att potatisen flyter)
  • 1 citronklyfta
  • Vatten, så det täcker potatisen
  • Chilifrästa räkor
  • ½ kg stora räkor med skal
  • ½ röd chili
  • ½ dl olivolja
  • Salt
  • Peppar
  • Aioli
  • 1 ägg
  • 2 skalade vitlöksklyftor
  • 1/4 tsk dijonsenap
  • 1½ dl olja
  • 1 msk citronsaft
  • ½ tsk salt
  • Tillbehör
  • Olivbröd eller baguetter, gärna vitlöksbaguetter
  • Smör
  • Ost efter tycke och smak
  • Instruktioner

    1. Spansk skrynkelpotatis: Skrubba potatisarna rena från jord, under rinnande kallt vatten. Lägg potatisarna i en gryta. Häll över kokande vatten och tillsätt saltet och citronklyftan. Sjud potatisen mjuk under lock, cirka 15 minuter. Häll av vattnet. Skaka grytan över värmen till potatisarna är torra och saltet tränger fram, cirka 2 minuter.
    2. Chilifrästa räkor: Skala räkorna. Finhacka chilin med kärnorna. Blanda oljan med chilihack, salt och peppar i en skål. Lägg i räkorna och rör om. Stek räkorna hastigt på båda sidor i en het panna.
    3. Aioli: Häll hela ägget i en mixer. Tillsätt vitlöksklyftorna och senapen. Kör tills vitlöken är helt mosad. Tillsätt oljan i en tunn stråle med maskinen igång tills såsen är tjock och väl blandad. Smaksätt med citronsaft och salt.
    4. Servera aiolin till räkorna. Bjud gärna lite Smaklig spis!

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    thoorbear 7 april 2011

    Blev mycket intresserad av din "spanska skrynkelpotatis" i detta recept. Jag är ständigt på jakt efter nya sätt att tillaga potatis och detta var en variant jag aldrig provat förut. Hur blir smaken? Som "vanlig" kokt potatis? Lite saltare, kanske? Eller?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben