Choklad- och citronkaka

Serverar: 12 portioner

Detta är en mycket god och smakrik sockerkaka som kanske blir din nya favorit. Frisk och syrlig citron tillsammans med mörk choklad kan ju bara li bra.

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 nypa salt
  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1½ dl mjölk
  • Finrivet skal av 1 citron
  • 2 msk lemoncurd
  • ½ dl kakao
  • 75 g finhackad mörk choklad
  • 2 msk gräddfil
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull eller i mikron. Rör ihop mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en bunke.
    2. Vispa socker och det smälta smöret till en ljus smet. Tillsätt äggen under vispning. Häll ner mjölblandningen och rör ihop till en smet.
    3. Häll över hälften av smeten i en ny bunke. Rör ner 1 tsk vaniljsocker, 3/4 dl mjölk, citronskal och lemoncurd i den ena bunken med smet. Rör inte för länge i smeten.
    4. Blanda ner kakao, finhackad choklad, 1 tsk vaniljsocker, 3/4 dl mjölk och gräddfil i den andra bunken med smet.
    5. Smöra och mjöla en form, cirka 1½ liter. Varva choklad- och citronsmet i formen. Dra försiktigt en gaffel i smeten för att skapa ett mönster.
    6. Grädda kakan mitt i ugnen 30-40 minuter. Låt kakan svalna lite innan du skär den i bitar.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    kafferasten 20 augusti 2008

    Nu så står den i ugnen, men jag glömde vaniljsockret:-( Får se hur den blir;-) /Pialotta

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben