Blanda lingonen med sockret och mosa bären lite lätt så att sockret smälter. (Om lingonen är frysta behöver de inte tinas innan de blandas med sockret)
Sätt ugnen på 150 grader.
Smörj eller lägg ett bakplåtspapper i en rund form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter.
Smält matfettet i en kastrull. Ta kastrullen från värmen.
Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i matfettet.
Vispa lätt ihop ägg, socker och salt. Rör ner smör- och chokladblandningen, mjölet och lingonen i äggsmeten.
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen 25-30 minuter. Låt kakan svalna på galler. Ställ kakan i kylskåp så är den lättare att skära i bitar.
Blanda tärnad ingefära, rörsocker och vatten i en kastrull.
Koka ca 15 minuter tills ingefäran mjuknar och lagen tjocknat lite. Låt svalna.
Ringla över syltad ingefära över kakan innan servering.