Chokladkaka à la Lagmark i braspanna
Serverar: 12-30 portioner
Receptet är anpassat för en elegantare dessert men för hemmabruk kan man baka kakan i en vanlig springform eller i en braspanna och skära i rutor. Tänk på att kniven måste sköljas i varmt vatten när man skär, annars klibbar det. Det tar ca 5-6 timmar för kakan att svalna innan man kan skära, gör därför kakan dagen innan. Gör man den eleganta varianten stelnar det på 1-2 timmar.
Ingredienser
6 ägg
Juice från 1 citron
375 g mörk choklad
1,2 dl vispgrädde
100 g smör
Apelsinchips (ca 25 st)
3-4 apelsiner, skalade och tunt skivade
2 ½ dl vatten
340 g strösocker
1 citron
Garnering
Jordgubbar
Physalis
Hallonsås
Instruktioner
- Sockerkaksanslag ("tårtbotten") skuren i ½ cm tjocka skivor läggs i botten på 12 stycken ringformar med 7 cm diameter.
- Chokladkaka:
Smält smöret. Smält sedan ner chokladen i smöret och blanda väl.
- Vispa ägg och citronjuice cirka 1 minut, blanda i grädden. Rör om väl. Blanda sedan med chokladen.
- Häll i formarna. Grädda 15-20 minuter i 120°C varm ugn. Kakan ska ha stelnat på ytan.
- Apelsinchips:
Koka upp vatten och socker, tillsätt 1 dl färskpressad citronsaft. Lägg ner apelsinskivorna i sockerlagen i cirka 30 minuter.
Lägg skivorna på en "evighetsduk" (silikonmatta) och torka i ugnen på 75-85°C. Det brukar ta 1-2 timmar beroende på fuktigheten i apelsinen och på hur tjocka skivorna är. Låt svalna till rumstemperatur
Liknande recept
Kommentarer (0)