Chokladkaka à la Lagmark i braspanna

Serverar: 12-30 portioner

Receptet är anpassat för en elegantare dessert men för hemmabruk kan man baka kakan i en vanlig springform eller i en braspanna och skära i rutor. Tänk på att kniven måste sköljas i varmt vatten när man skär, annars klibbar det. Det tar ca 5-6 timmar för kakan att svalna innan man kan skära, gör därför kakan dagen innan. Gör man den eleganta varianten stelnar det på 1-2 timmar.

Ingredienser

  • 6 ägg
  • Juice från 1 citron
  • 375 g mörk choklad
  • 1,2 dl vispgrädde
  • 100 g smör
  • Apelsinchips (ca 25 st)
  • 3-4 apelsiner, skalade och tunt skivade
  • 2 ½ dl vatten
  • 340 g strösocker
  • 1 citron
  • Garnering
  • Jordgubbar
  • Physalis
  • Hallonsås
  • Instruktioner

    1. Sockerkaksanslag ("tårtbotten") skuren i ½ cm tjocka skivor läggs i botten på 12 stycken ringformar med 7 cm diameter.
    2. Chokladkaka: Smält smöret. Smält sedan ner chokladen i smöret och blanda väl.
    3. Vispa ägg och citronjuice cirka 1 minut, blanda i grädden. Rör om väl. Blanda sedan med chokladen.
    4. Häll i formarna. Grädda 15-20 minuter i 120°C varm ugn. Kakan ska ha stelnat på ytan.
    5. Apelsinchips: Koka upp vatten och socker, tillsätt 1 dl färskpressad citronsaft. Lägg ner apelsinskivorna i sockerlagen i cirka 30 minuter. Lägg skivorna på en "evighetsduk" (silikonmatta) och torka i ugnen på 75-85°C. Det brukar ta 1-2 timmar beroende på fuktigheten i apelsinen och på hur tjocka skivorna är. Låt svalna till rumstemperatur

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben