Chokladkaka med nötter

Serverar: 16 portioner

Alla kommer bli förtjusta i denna saftiga chokladkaka med hasselnötter i. Kakan får en härlig arom av nötter, choklad och rom.

Ingredienser

  • 150 g mörk blockchoklad
  • 6 ägg
  • 1 nypa salt
  • 200 g mjukt smör eller margarin
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 200 g finhackade hasselnötter
  • 3 dl vetemjöl
  • ½ dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl chokladpuddingpulver
  • 3 msk rom
  • Smör eller margarin till formen
  • Ströbröd till formen
  • Florsocker till garnering
  • Riven choklad till garnering
  • Instruktioner

    1. Riv blockchokladen. Separera äggvitorna från äggulorna. Vispa äggvitorna hårt tillsammans med en nypa salt. Rör ihop matfett, socker och vaniljsocker till en smet. Rör ner äggulorna, en i taget, och rör tills smeten är jämn.
    2. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda hasselnötter, mjöl, choklad, potatismjöl, bakpulver och chokladpuddingpulver. Blanda ner de torra ingredienserna och romen, lite i taget, i äggulesmeten. Vänd sedan ner den hårt vispade äggvitan.
    3. Smörj kakformen ordentligt med matfett. Täck sedan den smorda insidan av formen med ströbröd. Häll i den tjocka smeten och stryk ytan plan. Ställ in i ugnen och baka i en timma.
    4. Slå upp den varma kakan på ett galler och låt den svalna minst 6 timmar, men helst över natten. Strö över florsocker eller riven choklad efter önskemål.

    Liknande recept

    4.9
    50 min
    12
    4

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Sockerfria recept
    Av olika anledningar vill eller kan inte alla äta kakor med vanligt so...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben