Alla kommer bli förtjusta i denna saftiga chokladkaka med hasselnötter i. Kakan får en härlig arom av nötter, choklad och rom.
Ingredienser
150 g mörk blockchoklad
6 ägg
1 nypa salt
200 g mjukt smör eller margarin
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
200 g finhackade hasselnötter
3 dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 dl chokladpuddingpulver
3 msk rom
Smör eller margarin till formen
Ströbröd till formen
Florsocker till garnering
Riven choklad till garnering
Instruktioner
- Riv blockchokladen. Separera äggvitorna från äggulorna. Vispa äggvitorna hårt tillsammans med en nypa salt. Rör ihop matfett, socker och vaniljsocker till en smet. Rör ner äggulorna, en i taget, och rör tills smeten är jämn.
- Sätt ugnen på 175 grader. Blanda hasselnötter, mjöl, choklad, potatismjöl, bakpulver och chokladpuddingpulver. Blanda ner de torra ingredienserna och romen, lite i taget, i äggulesmeten. Vänd sedan ner den hårt vispade äggvitan.
- Smörj kakformen ordentligt med matfett. Täck sedan den smorda insidan av formen med ströbröd. Häll i den tjocka smeten och stryk ytan plan. Ställ in i ugnen och baka i en timma.
- Slå upp den varma kakan på ett galler och låt den svalna minst 6 timmar, men helst över natten. Strö över florsocker eller riven choklad efter önskemål.
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Sockerfria recept
Av olika anledningar vill eller kan inte alla äta kakor med vanligt so...