Chokladmoussetårta

Serverar: 10-12 portioner

Imponera på dina fikagäster med en läckert randig moussetårta! Tårtan består med två lager mousse och en härlig tryffel på toppen.

Ingredienser

  • Botten
  • 150 g smör
  • 2 1/4 dl socker
  • 2 ägg
  • 1 dl kakao
  • 2 msk vaniljsocker
  • 2 krm salt
  • 2 dl vetemjöl
  • Tryffel
  • 75 g smör
  • 1 ¼ dl vispgrädde
  • 200 g mörk choklad
  • Mörk chokladmousse
  • 100 g mörk choklad
  • 1 gelatinblad
  • 3 ¼ dl vispgrädde
  • Ljus chokladmousse
  • 125 g ljus choklad
  • 1 gelatinblad
  • 3 ¼ dl vispgrädde
  • Instruktioner

    1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och rör ihop det med socker och ägg. Blanda ihop kakao, vaniljsocker, salt och mjöl och tillsätt det till smörblandningen. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 14 minuter. Låt den kallna helt.
    2. Tryffel: Smält smöret, tillsätt grädden och låt det koka upp. Ta kastrullen från plattan. Hacka chokladen i mindre bitar och vänd ner den i den varma grädden. Rör tills tryffeln är blank och slät. Låt den kallna.
    3. Mörk chokladmousse: Hacka chokladen fint och smält den över ett vattenbad. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 10 minuter, krama sedan ur vattnet. Koka upp ½ dl av grädden i en kastrull och häll den varma grädden över chokladen. Rör om tills chokladen har smält. Blanda ner gelatinbladet i den varma chokladröran och rör tills gelatinet har smält.
    4. Vispa resten av grädden löst (För hårt vispad grädde blir en grynig mousse) Vänd försiktigt ner chokladröran i den vispade grädden. Bred ut den mörka chokladmoussen på den kalla bottnen och ställ den i frysen i ca 1 timme.
    5. Gör sedan den ljusa chokladmoussen på samma sätt som den mörka. Fyll på med den ljusa moussen och ställ tårtan i frysen igen. När tårtan är kall och hård, häll på den blanka, fina tryffeln.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben