Mumsig chokladmoussetårta

Mums! Det vattnas i munnen...

Ingredienser

  • Botten
  • 3 ägg
  • 2½ dl socker
  • 50 g vit blockchoklad
  • 1 dl varmt vatten
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Ev rivet skal av ½ citron
  • Hallonfyllning
  • 100 g hallon
  • ½ dl florsocker
  • ½ msk pressad citron
  • Chokladmousse
  • 100 g smör
  • 200 g mörk blockchoklad
  • 4 äggulor
  • 4 äggvitor
  • 2 dl florsocker
  • ½ dl starkt kaffe
  • Chokladring
  • 150 g mörk blockchoklad
  • Garnering
  • Frukt, bär, blommor, blad, eller vad man vill
  • Instruktioner

    1. Botten: Vispa ägg och socker pösigt. Smält vit choklad. Vispa ner i smeten. Tillsätt det varma vattnet. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner. Tillsätt rivet citronskal. Häll smeten i väl smord form, ca 22 cm i diameter. Grädda i 175 grader i ca 35 min.
    2. Chokladring: Klipp en smörpappersremsa som räcker runt den färdiga kakan, ca 12 gånger 73 cm. Pensla tunt med olja. Smält blockchokladen och bred ut den på remsan. Låt stelna i rumstemperatur.
    3. Hallonfyllning: Kör hallonen i mixer tillsammans med sockret. Smaka av med lite pressad citron.
    4. Chokladmousse: Smält smöret på svag värme i en kastrull. Bryt i chokladen och låt den smälta i smöret. Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt chokladsmöret under vispning. Häll därefter i kaffet. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner lite i taget i chokladsmeten. Ställ moussen kallt en stund.
    5. Montera tårtan: Dela kakan i två bottnar. Lägg ett lager mousse på första och hallonfyllningen på andra. Vira chokladkanten runt tårtan. Låt den gå lite omlott. Fäst med en tandpetare eller lite smält choklad. Fyll på resten av moussen.
    6. Ställ kallt, gärna över natten. Dra försiktigt bort smörpappret strax innan servering och garnera med färska bär, frukter, ätliga blommor och blad m.m. Serveras med lite lättvispad grädde.

    Liknande recept

    4.9
    35 min
    5-7
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben