Chokladpaj med lingon

Serverar: 12-15 portioner

Utsökt smakbrytning mellan chokladkola och lingon! Pajen behöver god tid att stelna.

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 1/2 dl strösocker
  • 2 dl havregryn
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 1 1/2 dl ljus sirap
  • 200 g mörk choklad, ca 40% kakaohalt
  • 1 1/2 dl lingon
  • Servera med
  • Vispgrädde
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200°. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, havregryn och mjöl. Rör ihop till en deg. Tryck ut i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.
    2. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 8 – 10 min tills den har fått fin färg.
    3. Koka upp grädde, smör och sirap i en kastrull. Koka på svag värme ca 10 min. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och lägg ner i smeten. Ställ tillbaka på eftervärme. Rör tills chokladen smält och är riktigt slät och blank.
    4. Häll chokladsmeten i pajskalet och strö över lingonen. Ställ i kylen att stelna minst 5 timmar eller över natten.
    5. Servera med lättvispad grädde.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben