Chokladsemla

Serverar: 12 portioner

Inte provat men ska prova!

Ingredienser

  • 75 g smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 1 dl kakao
  • 6,5 dl vetemjöl
  • 3/4 dl strösocker
  • 1 ägg till pensling
  • Fyllning
  • 200 g mandelmassa
  • 75 g mörk choklad
  • 1 dl mjölk
  • Inkråm från bullarna
  • Chokladgrädde
  • 3 1/2 dl vispgrädde
  • 2 msk kakao
  • 2 msk florsocker
  • Till pudring
  • Kakao
  • Instruktioner

    1. Smält smöret, tillsätt mjölken och ljumma blandningen. Smula ner jästen i en stor degbunke, häll över degvätskan och rör tills jästen har lösts upp.
    2. Mät upp och blanda vaniljsocker, salt, kakao, strösocker och mjöl och rör ner i bunken, arbeta ihop till en ganska kletig deg.
    3. Knåda degen ordentligt, antingen cirka 5 minuter i hushållsassistent eller 10 minuter för hand.
    4. Låt degen jäsa övertäckt i rumstemperatur i minst 45 minuter.
    5. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 12 bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa övertäckt i minst 30 minuter.
    6. Sätt ugnen på 200 grader.
    7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i 10–12 minuter.
    8. Låt svalna.
    9. Riv mandelmassan grovt och hacka chokladen ganska fint. Skär ett lock av bullarna, gröp ur en del av inkråmet och blanda med mandelmassan och chokladen. Rör ner mjölk och blanda till en ganska tjock massa. Fyll bullarna med blandningen.
    10. Vispa grädden tillsammans med kakao och florsocker och spritsa eller lägg en klick på varje bulle. Sätt tillbaka locket, pudra med kakao och njut!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben