Nya favoritsemlan för alla chokladälskare och det är man ju, chokladälskare.
Ingredienser
50 g jäst
100 g mörk choklad 70%
100 g smör eller margarin
2 ½ dl mjölk
3/4 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 ägg
½ tsk hjorthornssalt
ca 12 dl vetemjöl
Fyllning 1
100 g mandel
1 äggvita
2 msk socker
Fyllning 2
3 dl vispgrädde
75 g riven eller finhackad vit choklad
Pensling
äggula
mjölk
Garnering
100 g vit choklad
2-2 ½ msk vatten
2 dl florsocker
Instruktioner
- Ugn 225 grader.
- Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfett och choklad på svag värme. Tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt. Häll det över jästen och rör om så att den löser sig.
- Tillsätt socker, vaniljsocker, ägg, hjorthornssalt och det mesta av vetemjölet. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 30 minuter.
- Mal under tiden mandeln till fyllning 1 och rör samman mandeln med socker och äggvita.
- Stjälp upp degen på bakbordet och knåda den smidig på nytt. Dela degen i ca 20 lika stora bitar. Forma runda släta bullar.
- Gör en fördjupning i varje bulle och lägg i lite fyllning. Jämna till bullarna och ställ dem på bakpappersklädda plåtar.
- Låt bullarna jäsa under duk ca 30 minuter.
- Rör ut äggulan med lite mjölk och pensla bullarna med det. Grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter. Låt bullarna kallna på galler under duk.
- Vispa grädden och rör ner finhackad eller riven choklad. Skär av ett lock på varje bulle. Spritsa eller klicka på grädden. Lägg på locket.
- Bryt chokladen i bitar och smält den i vattenbad med 1 msk vatten. Rör samman florsocker med 1-1 ½ msk vatten till en jämn, ganska tjock smet. Rör försiktigt ner chokladen i sockersmeten.
- Bred lite glasyr på locken.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Dessa ska jag testa i år, ifjol gjorde jag utifrån ett recept i en tidning och de blev bara små, kompakta och torra bullar. Dom här ser smarriga ut!