Chokladsemlor

Serverar: 20 portioner

Nya favoritsemlan för alla chokladälskare och det är man ju, chokladälskare.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 100 g mörk choklad 70%
  • 100 g smör eller margarin
  • 2 ½ dl mjölk
  • 3/4 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • ½ tsk hjorthornssalt
  • ca 12 dl vetemjöl
  • Fyllning 1
  • 100 g mandel
  • 1 äggvita
  • 2 msk socker
  • Fyllning 2
  • 3 dl vispgrädde
  • 75 g riven eller finhackad vit choklad
  • Pensling
  • äggula
  • mjölk
  • Garnering
  • 100 g vit choklad
  • 2-2 ½ msk vatten
  • 2 dl florsocker
  • Instruktioner

    1. Ugn 225 grader.
    2. Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfett och choklad på svag värme. Tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt. Häll det över jästen och rör om så att den löser sig.
    3. Tillsätt socker, vaniljsocker, ägg, hjorthornssalt och det mesta av vetemjölet. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 30 minuter.
    4. Mal under tiden mandeln till fyllning 1 och rör samman mandeln med socker och äggvita.
    5. Stjälp upp degen på bakbordet och knåda den smidig på nytt. Dela degen i ca 20 lika stora bitar. Forma runda släta bullar.
    6. Gör en fördjupning i varje bulle och lägg i lite fyllning. Jämna till bullarna och ställ dem på bakpappersklädda plåtar.
    7. Låt bullarna jäsa under duk ca 30 minuter.
    8. Rör ut äggulan med lite mjölk och pensla bullarna med det. Grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter. Låt bullarna kallna på galler under duk.
    9. Vispa grädden och rör ner finhackad eller riven choklad. Skär av ett lock på varje bulle. Spritsa eller klicka på grädden. Lägg på locket.
    10. Bryt chokladen i bitar och smält den i vattenbad med 1 msk vatten. Rör samman florsocker med 1-1 ½ msk vatten till en jämn, ganska tjock smet. Rör försiktigt ner chokladen i sockersmeten.
    11. Bred lite glasyr på locken.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Lomlom 1 mars 2014

    Dessa ska jag testa i år, ifjol gjorde jag utifrån ett recept i en tidning och de blev bara små, kompakta och torra bullar. Dom här ser smarriga ut!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben