Chokladtryffeltårta med hallonmousse

Serverar: 14-16 portioner

Hallonmoussen är gjord med italiensk maräng som gör den lätt och luftig. Tårtan blir godare om den får stå 1 timme i rumstemperatur före servering.

Ingredienser

  • 2 färdiga tårtbottnar
  • 3 msk koncentrerad hallonsaft
  • Italiensk maräng
  • 2 dl vatten
  • 3½ dl strösocker
  • 4 äggvitor (150 g)
  • Hallonmousse
  • 400 g hallonpuré av 500 g hallon
  • 5 gelatinblad
  • 2 tsk pressad citronsaft
  • 2 dl vispgrädde
  • 300 g italiensk maräng (ca 1 liter)
  • Chokladtryffel
  • 200 g mörk choklad
  • 3 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • Garnering
  • 150 g hallon
  • Instruktioner

    1. Koka upp vatten och socker till marängen och låt koka till ca 120 grader. Vispa äggvitan kraftigt och blanda försiktigt i sockerlagen under vispning. Vispa marängsmeten tills den har blivit rumstempererad.
    2. Hallonmousse: Passera hallonen genom en finmaskig sil till en puré. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Lyft upp och smält dem med citronsaften på svag värme. Rör ner i hallonpurén. Vispa grädden fast och rör ner den och marängen i purén. Häll moussen i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter klädd med plastfolie. Låt stelna i frysen, ca 5 timmar.
    3. Pensla bottnarna med hallonsaft. Lägg den frusna moussen mellan bottnarna.
    4. Grovhacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädden och häll over chokladen. Rör om ordentligt och rör ner smöret. Täck tårtan med chokladtryffelsmeten och ställ in i kylen. Lägg på hallonen strax före servering.
    5. Den marängsmet som blir över kan spritsas ut till små maränger på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 100 grader ca 1 timme.

    Liknande recept

    4
    40 min
    4
    1

    Kommentarer (1)

    sarablasung 14 maj 2012

    Tror du att man kan ersätta hallonen med choklad istället? Eller har du något recept på choklad mousse med italiensk maräng? :) Stort behov av en chokladmousse som innehåller italiensk maräng

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben