Citron och blåbärskaka med vallmo

Serverar: 1 portioner

Saftig kaka som får en liten rustik känsla av vallmofröna. Det går lika bra att göra kakan utan vallmofrön om du vill ha en mindre rustik kaka.

Ingredienser

  • 2½ dl socker
  • 3 ägg
  • 125 g smör
  • 1½ dl filmjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 2 msk färskpressad citron
  • 2 dl färska blåbär
  • ½ dl blå vallmofrön
  • Citronfrosting
  • 100 g färskost, tex. philadelphiaost
  • 60 g mjukt smör
  • 5 dl florsocker
  • 1 msk färskpressad citron
  • 1 msk rivet skal av citron
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en form ca 2 liter med vallmofrön.
    2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält smöret och rör i filmjölken, blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en skål och vänd försiktigt ner det i smeten. Tillsätt citronsaft och skal. Tillsätt vallmofröna.
    3. Varva smet och ca 1 dl blåbär (spara resten till garnering) i en form. Grädda i mitten av ugnen ca 30-40 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller brödgaller.
    4. Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft och citronskal krämigt. Rör i färskosten och bred frostingen över kakan. Toppa med färska blåbär.

    Liknande recept

    4.5
    1 h 15 min
    1
    16

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben